Следвайте Гласове в Коментарът е от профила на автора във Фейсбук.

...
Следвайте Гласове в Коментарът е от профила на автора във Фейсбук.
Коментари Харесай

Кой ще е виновен, ако загубим 80 млн. евро за съвременна българска култура?

Следвайте " Гласове " в 
Коментарът е от профила на създателя във Facebook. Заглавието е на " Гласове ". Преди 3 дни служебният вицепремиер по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов заяви, че България е получила първия транш от средствата по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) в размер на 2.7 милиарда лева, които са безплатни. Той уточни, че с цел да бъдат получени останалите 9.1 милиарда лева, българските управляващи имат да свършат още доста работа и до момента в който не я свършат, България няма да може да кандидатства да получи идващите траншове. Това повдига въпроса до каква степен стигна подготовката за двете вложения в Плана за възобновяване и резистентност, които се отнасят до бранш " Култура " - Развитие на културните и креативен браншове и Дигитализация на сбирки на музеи, библиотеки и архиви. Първият план може да се случи след " законодателна и административна промяна в Национален фонд " Култура " към Министерството на културата и децентрализация на културните политики ", написа в ПВУ. За втория е належащо построяването на единна електронна платформа.

Страната ни е на прага на съдбоносни събития за бъдещето на всички ни. Съдбоносни за общата ни Родина България.
Трябва да изберем сред това да сринем личните си животи и животите на идващите генерации или да намерим някъде в периферията на политическото его някакъв компромис в името на три огромни национални цели:
1. Приемането ни в Шенген (втори опит)

2. Приемането ни в Еврозоната
3. Приемането на законодателството, обвързвано с Плана за възобновяване и развиване
Тук и двата враждуващи тима не са почтени.
Като директен участник в работната група по Проекта за просвета в Плана за възобновяване мога да потвърдя, че по времето на ръководството на Кирил Петков на този план беше заменено единствено заглавието.
В този смисъл изказвания от вида " ние направихме Плана " няма по какъв начин да бъдат посрещнати без отвращение от знаещите (по тази съответна тема).
В бранш Култура наложителните промени - изискване за използването на средствата по плана (80 млн. евро), не бяха придвижени на на никое място и от трите последни държавни управления. Забележителен синхрон на сънно положение!
Всички средства за бранш Култура по време на пандемията бяха извоювани с помощта на работна група на Независимия културен бранш, само че нищо от тях нямаше да се случи без упорството и усилието на Деница Сачева. Лично на нея бранш Култура дължи спомагателната поддръжка за бранша по време на пандемията.
Впечатленията ми от екипа на Томислав Дончев в договарянията по плана за просвета са повече от положителни (в нашия бранш нямаше ползи на " високо равнище " ).
Как се раздадоха парите до тук от Национален фонд просвета?
Раздадоха се без ясни правила. Делото, което нашата организация завоюва във Върховния касационен съд (ВАС), единствено го потвърждава.
Кой носи отговорност за това? Носят я екипите в бранш просвета в последните 6 държавни управления. Без изключение!
Толкова по тематиката за ангелите и дяволите.
Въпросът през днешния ден обаче е различен. Ще загубим ли 80 млн. евро за просвета, предопределени за вложения в модерна българска просвета и за регулярен достъп на публиките в цялата страна до модерна европейска просвета? Ще загуби ли България още веднъж шанса си да се появи на европейската културна сцена?
Това е единствено частният образец, единствено по една от трите огромни национални тематики и единствено във връзка на една съвсем невидима част от тази една единствена тематика.
Оставям на вас да изчислявате загубите за страната ни, в случай че България не е в положение да проработи по тези три основни национални тематики и то незабавно!
Отговорността за неуспеха ще е на всички. Компромисите при триумф - от всички.
И да, има слон в стаята!
Поканете го най-сетне да излезе!
Асен Асенов е шеф на фондация " Едно " за просвета и изкуства, която провежда интернационалния фестивал за актуален танц ONE DANCE WEEK, съветник на общинския спектакъл в Сао Пауло, Бразилия
 
 
 
 
19 Дек 20222518 Дек 2022206116 Дек 2022191915 Дек 2022182414 Дек 2022212314 Дек 20227729КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани14 Дек 202260209 Дек 202279717 Дек 202267117 Дек 2022110
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР